memma

Merja Tiainen

Biologi (biologia, biokemia, soveltava biologia, maantiede) 249 ov.
Alalla lähes 20 vuotta, mm. tutkijana ja kouluttajana.
Jatko-opintoja kasvien ja kasvinsyöjäeläinten vuorovaikutuksista, pedagogiset opinnot ja ammatillinen erityisopettaja. Oman alan ja harrastusten puitteissa toteuttanut ja vetänyt lukuisia retkiä ja kursseja, sekä viikkokoulutuksia Suomessa ja ulkomailla, eri ryhmäkokoonpanoilla 15 v. Opettanut alaa noin 15 vuotta.

Kiinnostuksen kohteita mm. käyttäytymistiede, genetiikka, populaatiobiologia.
Olen harrastanut lajintuntemusta, ja harrastuksesta on osittain tullut ammatti, sillä maastotyöskentelyn, retkien ja lajintuntemuksen kouluttamista olen tehnyt jo kauan. Pidän työstäni, ja tykkään ihmisistä. Liikun mielläni myös vuoristoissa ja erämaissa. Erilaisten ryhmien kanssa toimiminen äärevissä olosuhteissa, sekä laaja sosiaalinen verkosto on antanut perspektiiviä ja kyvyn toimia yllättävissäkin tilanteissa. Harrastamisen pitää olla kivaa niin ihmisille kun koirille. Se ei saa olla diskriminoivaa vaan pitää olla taito ottaa huomioon erilaiset koira- ja ihmispersoonat.

Koirien kouluttamisessa toimin koiran mukaan. Kyse on myös ohjaajan ohjaamisesta. Haluan pysyä ajan hermoilla ja oppia koko ajan. Siksi olen käynyt vuosittain leireillä, koulutuspäivillä ja klinikoilla opiskelemassa Suomessa, muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Käyn säännöllisesti treenaamassa usealla paikkakunnalla, ja haluan kehittyä koko ajan. Minulla on ollut ilo ja onni saada olla myös ”gurujen” ohjauksessa, joilla on perheessään jopa sukupolvien kokemusta jostain rodusta ja sen käyttötarkoituksesta. Tästä syystä en itseäni guruksi miellä.

Koiria ja koiraharrastusta on perheessä ollut ”aina”, ensimmäinen oma koira 1986. Olen omistanut koiria roturyhmistä 1, 5 ja 7, ja kilpaillut tai käynyt kokeissa yhdeksän koiran kanssa. Olen kilpaillut tai käynyt kokeissa tottelevaisuudessa, paimennuksessa, pelastuskoira- ja PK-kokeissa. Aktiiviharrastamisessa on ollut välillä katkos. Nykyisin oma mielenkiinto kohdistuu kilpailemisen sijaan enemmän siihen, mitä koiran kanssa voi tehdä, ja on mukava myös jos voi olla avuksi. Olen muutaman lajin koetoimitsija ja toimihenkilö.

Tällä hetkellä meillä on rotuina työtyyppinen australianpaimenkoira sekä japaninpystykorva. Vuosien varrella kokemusta on kertynyt myös erilaisista luonnonvaraisista eläimistä sekä kotieläimistä. Pienimuotoista kasvatusta ja pieni maisemanhoitokatras. Meillä on mukava ja aktiivinen kasvatinomistajien poppoo, kokoonnumme treenaamaan aika ajoin. Yhtä tärkeitä meille ovat ne kasvattien kodit, jossa aktiiviharrastusta ei syystä tai toisesta (rotu, vanha koira tmv.) johtuen tapahdu vaan koira toimittaa seurakoiran virkaa.

Tämänhetkiset perheen harrastuskaverit:

Gila 4 v. (+aimennus ASCA alokasluokka lampaat , ankat ja naudat, avoin luokka ankat ja lampaat, BH, TOKO ALO, pelastushaun peruskoe).
Rio 7 v. (ASCA käyttövalio WTCH. FCI  PAIM-E ja PAIM1, BH. Pelastuskoiraliiton hakukokeet (loppupäivä ja -pimeä) sekä TT ja pelastusjälki).
Källi 4 v. (aimennus alokasluokka naudat ja lampaat, pelastushaun perus- ja loppukokeet)
Riffi 10 v. (ASCA käyttövalio WTCH, BH PAIM-E. Pelastuskoiraliiton jälkiperuskokeet. TOKO AVO, toimii työkoirana). Kuvassa lisäksi jo edesmennyt Xena 13 v. (BH TK1 RH-FE. TOKO AVO. Pelastuskoiraliiton loppukokeet haussa sekä suoritettu VIRTA. ASCA paimennus voittajaluokka).

Haru, 12 v. Harun kanssa on harrastettu ihan vain harrastelumielessä agilityä ja tottelevaisuutta. Nyt vanhoilla päivillä toko, ja uutena tuttavuutena rally. Haru on näyttelyistä CIB ja vielä 12-vuotiaana hyväkuntoinen ja saavutti Fi MVA. Rallytokon alokasluokasta tulos. Iita 7,5 v. Iita on harrastanut myös ihan vain harrastelymielessä agia, rallyä ja tottelevaisuutta.

 

Tilan muut eläimet

Maisemanhoitokatras jonka kokoonpano ja eläinmäärä vaihtelee suuresti vuoden kiertokulun mukaan. Kainuunharmaita tai risteytyksiä (kh/dorset). Kesällä tavallisesti karitsointien myötä määrä on suurempi kuin talvella. Sama ankoilla (indian runner).